Doğru üretilen çiçek ballarının kristalleştiği (donduğu) toplumumuz tarafından hala yeterince bilinmemektedir.
Asıl ŞEKER EKLENMİŞ YA DA ARILARIN ŞEKERLE BESLENMESİ SONUCU ÜRETİLEN BALLAR kristalleşmez (donmaz).
Balda kristalleşme (donma) oluşmasının başlıca sebebi , içinde doğal olarak bulunan glikoz , fruktoz ve su oranıdır. Yüksek fruktoz (meyve şekeri) oranına sahip ballarda kristalleşme (donma) olasılığı artar. Fruktoz , glukozdan daha az çözünür olduğu için balın içindeki fruktoz oranı arttıkça şeker kristalleri olma olasılığı da düşer.
Kestane Balı, Çam Balı ve Meşe Balı ise yine doğası gereği kristalleşebilir, ancak bu süreç çiçek ballarına oranla daha geç oluşabilmektedir.Fakat kestane balında früktoz oranı fazla olduğu için şekerlenme bir miktar daha azdır.
Kristalleşmiş (donmuş) olan bal kavanozunu sıcak bir suyun içinde benmari usulü eritebilirsiniz. Balı doğrudan kesinlikle kaynatmamalısınız, 45 derece üzerinde kaynatılan balların besin zinciri bozulduğu anda HMF (hidrosimetil furfural) değeri artar, böylece istenmeyen bir bileşik olan HMF kanserojen etkisi yaratır. Türk Gıda Kodeksi’ne göre balın içerdiği HMF miktarı 40 mg/kg’dan az olmalıdır.
En keyifli tüketim yöntemlerinden biri de KREM BAL formatıdır. Kristalleşen (donan) ballarınızı mikser ile krem kıvamına gelene kadar çırpın ve afiyetle tadını çıkarın. Besin değerinde değişiklik olmadığı için güvenle tüketebilirsiniz.